IN MAGAZINE, DENMARK

2018

by Anne Axholm

IN MAGAZINE, DENMARK

Som en af de få i verden har den prisbelønnede tyske fotokunstner Cathleen Naundorf fået unik adgang til Chanels lukkede historiske arkiver, som er hjem for de smukkeste haute couture-kjoler gennem tiden. I en ny bog viser Cathleen Naundorf kjolerne som kunstværker i filmiske rammer, som trækker tråde til Chanels historie. Her får du et eksklusivt uddrag.

Gennem 20 år har Cathleen Naundorf boet i Paris, hvor hun især har haft et tæt samarbejde med Karl Lagerfeld, som står i spidsen for modehuset Chanel. Som kunstfotograf har hun foreviget Chanels haute couturekjoler i en ny coffee table book. Hun tøver ikke selv med at kalde kjolerne kunstværker.

– Det er et stykke tøj, som er håndlavet og unikt. Der findes kun én af den i hele verden. Chanel-haute couture er et stykke levende kunst. Den er chik, moderne og klassisk på en gang. Chanel er et ‘statement’. At få lov til at fotografere haute couture fra Chanel er enhver fotografs drøm, forklarer hun.

Før Cathleen Naundorf skulle fotografere kjolerne, gik hun grundigt, næsten antropologisk, til værks. Hun studerede alt om Coco Chanel, Karl Lagerfeld og huset Chanel, og ud fra en række temaer blev alle kollektioner sorteret og udvalgt. Forberedelserne til hvert billede har for de flestes vedkommende taget år.

– Det er sjovt. I dag tror alle, at de er fotografer, fordi de har en iPhone, men ingen kalder sig for kirurg, bare fordi de har en kniv. Sociale medier er levet en sygdom, en form for selvpromovering, som skjuler ens indre tomhed eller kedsomhed. Folk er bange for at møde andre og sig selv. Det er det samme med jagten på den perfekte krop. Kvinder vil være yngre, højere, mere blonde, rigere og bliver mere tomme indeni.
Cathleen Naundorf arbejder altid med et analogt kamera af tekniske grunde, men det er også håndværk, som har en sjæl.

– Da jeg var modefotograf, sloges alle om at få de bedste kjoler til serierne, og det er ofte frustrerende ikke at kunne få adgang til det tøj, du gerne vil. Seks måneder senere er stormen drevet over, og du kan få, hvad du har lyst til at fotografere. Det, synes jeg, var mere praktisk. I en periode arbejdede jeg nonstop med Chanel. Jeg fotograferede både den aktuelle haute couture-kollektion til modeserier og var i gang med Karl Lagerfelds ældre kollektioner, fortæller hun.

Cathleen Naundorf er kunstner, og hun bruger mode – og især haute couture-kollektioner – til sine værker. – Jeg kalder ikke mig selv modefotograf, selv om især de håndlavede kjoler er kunstværker. Mode kan godt rumme budskaber, og jeg kan godt lide at fotografere kvinder som stærke og passionerede mennesker, der har værdighed og er stolte, siger tyskeren, der i mange år arbejdede som reportagefotograf og rejste verden rundt og boede med stammer i fx Amazonas, fortæller Cathleen Naundorf og tilføjer:

– Det har spillet ind på mit valg af modeller, som har fx afrikanske rødder. Jeg arbejder stadigvæk for humanitære organisationer. Og jeg har doneret hele min Yanomami-udstilling (om en indianerstamme i Amazonas, red.) til min hjemby, så de kan lære om, hvordan andre lever. Det er vigtigt at dele og give. //

Tyske Cathleen Naundorf står bag bogen, hvor Chanels haute couture-kjoler vises frem på en ny måde.

BLÅ BOG
Cathleen Naundorf er oprindeligt fra Tyskland, men har haft hele verden som arbejdsplads, bl.a. som reportagefotograf, hvor hun arbejdede med stammer i Amazonas, shamaneri Sibirien. Inspireret af hendes møde og lange venskab med den legendariske modefotograf Horst P. Horst, som bl.a. fotograferede for Vogue, blev hun interesseret i modefotografiet. Hun flyttede til Frankrig og begyndte i 1997 at fotografere backstage til modeshows. I dag bor og arbejder hun i både Paris og London. Fra 2005 til 2011 specialiserede hun sig i haute couture-huse som Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Valentino, Elie Saab og Chanel. Hun samarbejder tæt med Valentino Garavani om forskellige af hans private projekter, bl.a. de kostumer, han har lavet til New York City Ballet. I 2016 modtog hun The American Photography Award. Hendes bog ‘Women of Singular Beauty – Chanel Haute Couture’ er netop udkommet på forlaget Rizzoli. Den viser hendes samarbejde med Chanel gennem 15 år.

To return to “Press” page click here

Thank you for subscribing to our newsletter!

To complete your subscription, please check your inbox for a confirmation email from info@cathleennaundorf.com
and click the button inside to confirm your sign-up.

This extra step helps ensure our newsletters consistently reach your mailbox.